Pneumatyka w zastosowaniu przemysłu spożywczego

Wszystkie elementy układów biorących udział w przygotowaniu i transporcie żywności muszą posiadać odpowiednie certyfikaty, a także być wykonane ze stali nierdzewnej AISI 304 i AISI 316. W przemyśle spożywczym jest wiele branż korzystających z instalacji pneumatycznych m.in. przemysł owocowo warzywny, mleczarski, młynarski, cukierniczy czy mięsny.

Większość urządzeń pneumatycznych produkowanych jest według norm pozwalających na pracę z pożywieniem. Należą do nich normy FDA, które gwarantują brak negatywnego oddziaływania wykorzystywanej aparatury na produkty i na zdrowie lub NSF odnoszące się do środków smarnych. Substancje spełniające zapisy NSF realizują także restrykcje FDA. Elementy te charakteryzują się dużą wytrzymałością na pracę w agresywnym otoczeniu. Są wśród nich kompresory, zawory, sterylne filtry, przetworniki ciśnienia, węże, napędy pneumatyczne, sprężyny gazowe, a także aparatura w formie manometrów i termometrów.

Wśród czynności jakie wykonuje sprężone powietrze na liniach produkcyjnych zakładów spożywczych można wyróżnić transport substancji, opakowań, procesy suszenia, chłodzenia, a także napęd do narzędzi.

W zależności od rodzaju układu pneumatycznego, kiedy powietrze ma kontakt z żywnością należy wybierać sprężarki bezolejowe, co niweluje dostanie się substancji oleistej do obiegu. Transport substancji spożywczych koncentruje się na przenoszeniu produktów sypkich, takich jak cukier, mąka, produktów półpłynnych i płynnych, gazów, a nawet chemikaliów. Istnieje wiele wariantów przewodów do przemysłu spożywczego. Ważną cechą przewodów dla żywności jest bezwonność i nietoksyczność materiałów, a także wytrzymałość mechaniczna i termiczna.

Materiały węży ssawno-tłocznych do pożywienia nie mają w składzie metali ciężkich. Dla produktów sypkich stosuje się m.in. elastyczne węże ssawne odciągowe dodatkowo wzmacniane spiralą z ocynkowanej stali. Specjalnie do alkoholi do stężenia na poziomie 50% przeznaczone są trójwarstwowe węże z oplotem poliestrowym. Z kolei do wykorzystania w destylarniach, czyli przy produkcji piwa, wina, a nawet czystego etanolu 96% używa się węży gumowych. W przypadku, gdy przy produkcji wymagana jest bakterio odporność korzysta się z węży igielitowych PCV. Przewody igielitowe mają gładkie ścianki, co uniemożliwia powstawanie osadu wpływającego na jakość produktu i drożność węża. Ich zastosowanie oprócz branży spożywczej ma miejsce w farmaceutyce czy przy chemikaliach dla wykonywania sterylizacji.

Stosowanym w przedsiębiorstwach produkujących żywność urządzeniem jest generator azotu.

Ten gaz techniczny wykorzystuje się w browarnictwie jako zamiennik dwutlenku węgla, albo do pakowania żywności. Układy spożywcze muszą być wyposażone w aparaturę pomiarową, która umożliwi kontrolowanie transportowanych substancji. Dzięki zastosowaniu przetworników ciśnienia, czyli separatorów membranowych urządzenia pomiarowe są zabezpieczone przed wpływem występujących parametrów. Separatory wykorzystywane są np. przy procesach mleczarskich czy w produkcji leków.

Wśród pomp przemysłowych znajduje się seria pomp membranowych oraz tłokowych. Oba rodzaje urządzeń nadają się do pracy z zupami, sosami, przetworami mlecznymi, czekoladami itp. Pompy tłokowe do żywności mogą transportować produkty o bardzo dużej lepkości pokonując przy tym wysokie wartości oporów. Zaletą uniwersalnych pomp membranowych, które nie stanowią dodatkowego obciążenia dla układu pneumatycznego, jest transport substancji płynnych przy braku potrzeby zwiększania ciśnienia.

W skład armatury złącznej wchodzą warianty wykonane ze stali szlachetnej lub mosiądzu. Złącza wtykowe i trójniki spełniają normę NSF, dzięki czemu można je wykorzystywać w przetwórstwie spożywczym czy gospodarce wodnej. Wśród armatury do branży spożywczej wyróżnia się także multizłącza. Są to szczelne elementy złączne, które dzięki specjalnemu kodowaniu muszą być dobrze podłączone i nie przepuszczają zanieczyszczeń do układu.

Instalacja pneumatyczna jest specjalnie dostosowana do pracy w branży spożywczej i spełnia wszystkie niezbędne normy. Urządzenia na sprężone powietrze ułatwiają przeprowadzanie procesów produkcji żywności, a elementy złączne zapewniają pewność połączenia bez obawy przed wyciekami lub dostaniem się zanieczyszczeń do układu. Wysoki stopień niezawodności powoduje, że sprężone powietrze cieszy się dużą popularnością w przemyśle spożywczym.

Pneumatyka w zastosowaniu przemysłu spożywczego
5 (100%) 1 vote

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here