Pianka PUR numerem jeden w kategorii izolacji komór na owoce i warzywa

Właściwa izolacja komory na warzywa i owoce jest standardem w nowoczesnych gospodarstwach rolnych. Z jednej strony pozwala zapewnić odpowiednie warunki do przechowywania płodów rolnych i zachować ich właściwości smakowe oraz odżywcze, z drugiej, wnosi spore oszczędności dla gospodarstwa rolnego. O to, dlaczego w charakterze materiału izolacyjnego najlepiej sprawdza się pianka PUR, zapytaliśmy ekspertów z Izolacje Pluimers.

Izolacje Pluimers to wiodący na rynku wykonawca ociepleń i izolacji pianką PUR. Firma posiada ponad 25-letnie doświadczenie. Na przestrzeni lat zdobyła zaufanie setek klientów. Jej sukces budują trzy czynniki – zastosowanie materiałów najwyższej jakości, ekipa doświadczonych fachowców oraz użycie nowoczesnego sprzętu umożliwiającego szybkie i solidne wykonanie pracy. Izolacja komory na owoce i warzywa jest jednym z najbardziej wymagających zadań. Dlatego najlepszym rozwiązaniem od wielu lat pozostaje zastosowanie pianki PUR. Materiał zapewnia znakomitą izolację cieplną. W ten sposób pozwala zachować właściwy mikroklimat wewnątrz komory, zapobiegający utracie przez warzywa i owoce walorów smakowych, zapachowych i zdrowotnych. Jednocześnie jest świetnym sposobem na zaoszczędzenie na rachunkach za energię elektryczną, ponieważ ogranicza do minimum pracę agregatów. Ma to niebagatelne znaczenie, zwłaszcza dziś, kiedy ceny prądu z dnia na dzień stają się coraz wyższe.

Izolacja komory na owoce i warzywa ma jeszcze inne zalety. Przede wszystkim tworzy szczelną, monolityczną warstwę pokrywającą ściany, posadzki oraz strop. Całkowita eliminacja mostków cieplnych jest możliwa dzięki zastosowaniu zamkniętokomórkowej pianki PUR – odpornej na działanie wilgoci, wysokiego ciśnienia oraz na uszkodzenia mechaniczne. Warto także zaznaczyć, że pianka PUR tworzy gładką warstwę, łatwą do utrzymania w czystości – można ją myć myjką ciśnieniową. Zapobiega rozwojowi grzybów oraz drobnoustrojów, dzięki czemu pozwala przez długi czas przechowywać owoce i warzywa. Stanowi ponadto barierę dla gryzoni. Bezszwowa izolacja tworzy też znakomitą warstwę gazoszczelną na wiele lat, dzięki czemu inwestycja nie wymaga nieustannych nakładów finansowych.

Izolacja komory na owoce i warzywa pianką PUR nie jest czasochłonna. Materiał jest nanoszony za pomocą natrysku, więc nie ma mowy o żadnych odpadach podczas montażu. Pianka znakomicie przywiera do podłoża, tworząc szczelną, bezspoinową warstwę. Warto zaznaczyć, że można stosować ją na każdym rodzaju podłoża – na betonie, metalu oraz drewnie. Warunkiem jest jedynie, aby powierzchnia pokrywana pianką była czysta i sucha. Zamkniętokomórkowa pianka poliuretanowa cechuje się wysokim współczynnikiem lambda. Co to oznacza w praktyce? Ma doskonałe właściwości izolacyjne, co powoduje, że nawet stosunkowo cienka warstwa materiału wyśmienicie spełnia swoje zadanie. Ponieważ jest lekka, nie obciąża konstrukcji komory na owoce i warzywa. Może być stosowana zarówno w nowych obiektach, jak i w tych wymagających modernizacji.

Pianka PUR numerem jeden w kategorii izolacji komór na owoce i warzywa
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here